Bitcoin-boblen

Da Bitcoin er steget fra uklarhed, har dets blotte momentum tvunget både den finansielle verden og almindelige medier til at rejse sig og tage notatet. Alene i 2017 har prisen på Bitcoin (BTC) oplevet gevinster på mere end 1700%. Det er den slags stigning, der kritikere kalder Bitcoin-boblen den største, de nogensinde har set. Der er imidlertid lige så mange tilhængere af verdens første kryptokurrency, hvilket tyder på, at sådanne høje højder er langt under, hvad dens potentiale virkelig repræsenterer.  

At kalde det en Bitcoin-boble i sig selv er svært. En boble defineres ofte som et aktiv, der handler langt ud over dets egenværdi. Problemet med et aktiv som Bitcoin eller kryptokurver er generelt, at de teknisk set ikke har nogen egenværdi.

Tilhængere hævder, at fiat-valutaer heller ikke har nogen egenværdi. I henhold til loven skal skatter i USA imidlertid betales i amerikanske dollars. Dette giver den amerikanske valuta et ægte niveau af efterspørgsel og derfor en reel værdi. Mens Bitcoin selv på dette tidspunkt kun har begrænset anvendelse som betalingsform. Som sådan hævder kritikere, at det simpelthen er Bitcoin-spekulation, der driver de enorme gevinster, der sætter det ind i bobleområdet.

bitcoin-boblen  

Bitcoin Bubble – Dagligt diagram 2017

Bitcoin Bubble er den nye guldrush

I betragtning af manglen på en ægte værdi peger mange eksperter på den åbenlyse sammenligning mellem guld, som er en kendt værdilager, og Bitcoin, som mange ser som det nye digitale alternativ.

Fundamentale guldinvestorer har traditionelt brugt ædle metaller som en afdækning mod inflation for at beskytte sig mod økonomisk uro. Og der er nogle ligheder med Bitcoin, idet der faktisk er et begrænset udbud.

Men guldspekulanter køber også guld, fordi de tror, ​​at prisen simpelthen vil bevæge sig højere over tid. Interessant er søgeudtrykket ‘Køb Bitcoin’ nu overhalet ‘Køb guld’ i Google-søgninger, hvilket peger på øget entusiasme for Bitcoin-spekulation og troen på, at det simpelthen vil bevæge sig højere.

Berømte økonomer Olivier Blanchard og Mark Watson antyder, at disse typer bobler opstår, fordi spekulanter mener, at priserne simpelthen vil fortsætte med at bevæge sig højere over tid.

Og det er her, en Bitcoin-boble bliver mere tydelig. Da detailinvestorer fortsætter med at komme ind på markedet, kører mange simpelthen fart på, hvad der allerede er eksponentielt afkast. Og mange forventer simpelthen, at de vil være i stand til at sælge til en højere pris, engang i fremtiden. Hvilket måske eller måske ikke er tilfældet, da det faktisk er Bitcoin-spekulation.

Sammenligninger mellem Bitcoin Bubble og Dot-Com Boom

I nyere tid var en af ​​de største markedsmøder, vi har set, i slutningen af ​​1990’erne i form af dot-com boom. Det var en periode, hvor internettet ændrede den måde, vi interagerede på, og den måde, hvorpå virksomheder fungerede. Og det afspejles i prisen på teknologilagre.

NASDAQ-kompositten, benchmarket for teknologiaktier i USA, oplevede en tredobling af væksten i løbet af få korte år. Men da det til sidst styrtede ned, tog det 15 år at genvinde sine tidligere høje højder. Men hvad vi så var en række nye virksomheder, der ændrede verden. Navne som Google, Amazon og eBay var alle startups, da tech-boom var i fuld flugt, men er ved med at forme vores moderne og forretningskultur.

For at sætte Bitcoin-boblen i sammenhæng havde amerikanske tech-aktier en værdi på næsten 1,7 billioner dollars før deres sammenbrud. Som det står, er kryptokurver i øjeblikket omkring 170 milliarder dollars, hvilket betyder, at der stadig er potentielt mere plads til kryptokurrencymarkedet at vokse.

 

dot com-boble

Dot-Com Boom: NASDAQ Index Månedsoversigt: 1995-2017

Er Bitcoin Bubble faktisk en Blockchain-boble?

Sammenligningen mellem den nuværende Bitcoin-boble og dot-com-boom er indlysende. Bitcoin og kryptokurver repræsenterer klart et seismisk skift i den måde, hvorpå valutaer fungerer.

Det kan dog bare være den teknologi, de er bygget på, kendt som blockchain, der bidrager til de høje værdiansættelser. Blockchain er et digitaliseret ledgersystem, der sporer transaktioner. Vi ser potentielle applikationer til blockchain-teknologi i banksektoren, forsikringsbranchen, spil og prognoser blandt mange andre.

Mange eksperter satser simpelthen på blockchain-teknologien ved at investere i Bitcoin. De ser den langsigtede fremtid, som teknologien repræsenterer, hvilket bidrager til den nuværende Bitcoin-boblestatus. 

Under dot-com-opblomstringen tacklede små øre-aktieselskaber ‘dot-com’ til deres firmanavn og så store gevinster i værdien af ​​deres aktier. Vi ser nu lignende taktik med Blockchain. For nylig tilføjede et firma kaldet ‘Long Island Iced Tea’ blockchain til sit navn og oplevede en 500% gevinst i sin aktiekurs.

Prisopdagelse og Bitcoin Bubble

Med hensyn til en rent digital valuta har Bitcoin mange rivaler. I nyere tid har andre kryptokurver som Ethereum, Litecoin, Ripple, Bitcoin Cash og andre vundet plads.

Kryptovaluta boble 

Markedsværdi i kryptovaluta: december 2017

Prismomentet og interessen for Bitcoin-spekulation har set det fungere som en proxy for mange, der føler, at den nye verden af ​​digitale valutaer er kommet for at blive. Det er dog usandsynligt, at der er plads til flere kryptokurver som rene betalingsformer. I sidste ende vil man vinde løbet.

Mange eksperter kalder derfor Bitcoin-boblen, simpelthen prisopdagelsen. Markedet bestemmer prisen og i sidste ende hvilken kryptokurrency, der har den største anvendelse. Pundits har sammenlignet det med kampen mellem Apple og PC.

Så er der en Bitcoin-boble?

For virkelig at afgøre, om der er en Bitcoin-boble, afhænger virkelig af, hvilken side af hegnet du sidder på. Hvis du tror på teknologien og dens anvendelse, ikke kun som en betalingsform, men som en spilskifter – så er Bitcoin sandsynligvis undervurderet.

Hvis du tror, ​​at Bitcoin-boblen er ligesom ørebestanden under dot-com-boom eller en anden guldbug, der pumper ædle metaller op, i håb om, at der er en køber til en højere pris, der venter i vingerne, så tror du måske, at Bitcoin-boblen den største, du nogensinde har set.

Mens teknologifremskridt i form af blockchain muligvis berettiger de nuværende priser, er problemet, at Bitcoin måske ikke faktisk er den ultimative vinder af kryptovaluta-løbet. Ethereum og endda Cardano tilbyder en hel del mere i vejen for alsidighed og anvendelse. Bitcoin blev bygget på et fundament af sikkerhed og er vanskeligt og dyrt at købe og handle eller endda bruge.

En klogere strategi kan være at købe en portefølje af førende kryptokurver baseret på deres markedsværdi og vente på at se, hvilken der i sidste ende får den mest almindelige appel og funktionalitet. For at citere Warren Buffett er “diversificering beskyttelse mod uvidenhed.”

I sidste ende om der er eller ikke er en Bitcoin-boble, er det virkelig et spørgsmål om mening, men hvad der er sikkert er, at det vil være markedet, der træffer den endelige beslutning.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me