Prognose af platinpris for 2021: Afgørende tid for købere på 100 SMA

Både platin og sølv klarede sig meget bedre end guld i 2020, og indtil videre holder de op med denne tendens i 2021. Som vi forudsagde i vores prognose fra september nåede platin 100 SMA på det daglige diagram efter at have fortsat sit bullish momentum. I det foregående årti hang platin bag andre metaller i sikkert havn og opretholdt en bearish tendens, selvom platin i denne periode fungerede som en vare mere end en sikker havn. Platinstyrtet i 2008 under den globale finanskrise var også meget større, end det var for guld og sølv, hvor platin tabte omkring to tredjedele af dets værdi.

Så billedet så ikke for lyst ud for dette ædle metal, og situationen blev værre, da coronavirus brød ud i Kina og derefter i resten af ​​verden i 1. kvartal af 2020, der sendte alt sammen. Men siden da har platin været bullish, i modsætning til guld, der har været bearish siden marts. XPT / USD har holdt det bullish momentum i gang, på trods af kryptokurver, der stjæler status som sikker havn fra ædle metaller. Platin står dog over for nogle tekniske forhindringer lige over den nuværende pris, så vi vil se, om købere vil være stærke nok til at strække den bullish tendens længere op, eller om platin vil slutte sig til guld på sin nedadgående tur.

Nuværende platin Pris: $

Seneste ændringer i Platinum-prisen

Periode Skift ($) Lave om %
6 måneder +129 +12,9%
1 år +165 +17,1%
3 år +171 +17,9%
5 år +213 +23,3%
Siden 200 +1.185 +266%

 

Platin har til tider været dyrere end guld, selvom styrtet i 2008 var skadeligt for dette metal. Men mens guld var temmelig bullish i det foregående årti, var platin bearish. En af grundene til dette var skiftet fra platin til palladium i bilindustrien, især efter Volkswagen-emissionsskandalen, hvor platin tidligere var blevet brugt i udstødningssystemerne og fik fyret den tidligere administrerende direktør Martin Winterkorn. Så som en vare er platin tilbøjelig til udbud og efterspørgsel.

Imidlertid hjalp afhentningen i efterspørgslen efter palladium, som er noget korreleret med platin, med at blødgøre efterspørgslen efter sidstnævnte i løbet af 2010’erne. Men siden marts 2020 har platin haft større efterspørgsel, mens palladium endnu ikke har genoprettet sine tab fra marts. Disse to metaller kan fungere som både sikre havne og råvarer – med andre ord risikovillige aktiver – så man skal bestemme, hvad der er tilfældet for at handle dem, og lige nu fungerer platin som en vare, og råvarer har steget højere på det sidste.

 

Platin – Prognoseoversigt

Platinprognose: H1 2021

Pris: 1.600 $ – 1.650 $

Prisdrivere: USD-korrelation, risikosentiment, Covid-19

Platinprognose: 1 år

Pris: 1.350 $ – 1.400 $

Prisdrivere: Risikosentiment, Technicals, USD-korrelation

Platinprognose: 3 år

Pris: $ 2.000

Prisdrivere: Fald i efterspørgsel, langsigtet teknik, elbiler

 

Platin Live Chart

 

Forudsigelse af platinpris for de næste 5 år

Platin var vidne til en utrolig volatilitet og nogle store bevægelser i 2020 på grund af coronavirus og de tilknyttede lockdowns, som fik store globale økonomier til at trække sig sammen betydeligt i 2. kvartal 2020 og igen i 4. kvartal og indtil videre også i 1. kvartal 2021, da begrænsningerne fortsætter . Så det forventes, at volatiliteten fortsætter på alle markeder, inklusive platin. Men på grund af sin brede vifte af applikationer i forskellige brancher forventes yderligere momentum i platin, da efterspørgslen efter det hvide metal fortsætter med at stige efter det økonomiske opsving i Kina og USA.

Markedsstemning for platin under COVID-19

Det ser ud til, at platin og sikre havne har været divergerende, da guld var ret hausse i det foregående årti, mens platinpriserne faldt. Følelsen har for det meste været positiv for sikre havne siden slutningen af ​​2008-krisen. Den globale økonomi begyndte at efterlade finanskrisen 2008-09, men de følgende økonomiske og politiske kriser, som fortsatte i 2010’erne, holdt efterspørgselsparadis. Platin var dog anderledes; det begyndte at falde i september 2011 og fortsatte denne tendens indtil marts 2020. Derefter blev tilbagegangen til et nedbrud fra januar til marts, da USD steg og stemningen for råvarer styrtede ned efter lukningen af ​​Kina i 1. kvartal sidste år og økonomisk recession i denne periode.

Men den bullish tilbageførsel siden midten af ​​marts har været imponerende. Det ædle metal har overgået både guld og sølv såvel som andre markeder. Dette ser ud til at være et resultat af den forbedrede stemning, især for råvarer, der er steget, som den $ 90 bullish march i råolie siden april 2020 har vist. Markederne er stadig ret usikre på den globale økonomi, og hvordan verden vil blive omformet politisk og økonomisk, men de er afhængige af den ekstraordinære mængde kontanter, der er blevet kastet på markederne og økonomierne af centralbanker og regeringer over hele kloden. Dette har holdt råvaren og aktiemarkederne bullish. Lige nu ser vi en afmatning i den globale økonomi, da den europæiske økonomi sammen med visse andre økonomier igen falder i recession, men det har ikke påvirket platin, som gjorde nye højder i januar.  

Platinforsyning og -efterspørgsel 

Levere – Forsyningskæden led også under de indledende koronavirusrestriktioner i Q1 og Q2 i 2020, da lockdowns påvirkede arbejdsstyrken i minesektoren. Men store dele af markedet, både hvad angår udbud og efterspørgsel, vendte tilbage til operationelle niveauer før koronavirus i 3. kvartal af 2020. De globale økonomiske forhold forbedredes i forhold til første halvdel af 2020, hvilket også forbedrede efterspørgslen, som vi vil se under. Platin opnåede et stærkt opsving i anden halvdel af 2020, da den globale økonomi steg igen, hvor udbuddet steg med 48%, mens efterspørgslen steg med 75%.

Platinudbuddet er lavere end efterspørgslen nedenfor

Som nævnt ovenfor er platin som en vare tilbøjelig til kræfterne mellem udbud og efterspørgsel. Det særlige træk for platin er, at det meste produceres i Sydafrika, som er en stor producent af mange råvarer, men 75% af den globale platinproduktion er koncentreret i SA, hvilket gør udbudssiden sårbar over for social, politisk, vejr og andre begivenheder, der opstår der. I de sidste par år har platinproduktionen lidt i Sydafrika med de største problemer som følge af arbejdskonflikter, politisk ustabilitet, ustabiliteten i den sydafrikanske rand osv. Disse begivenheder har ført til produktionsforstyrrelser i løbet af de sidste 2 til 3 år . Ud over det forværrede risikosentiment har dette været en anden grund til stigningen i platinpriserne siden 2018. Nu har udbruddet af coronavirus tvunget store producenter som Impala Platinum og Anglo American Platinum til at forblive lukkede på grund af lockdown foranstaltninger. Jeg ved ikke, hvordan social distancering fungerer i minedrift, over eller under jorden, men hvis det også er et problem, vil det være et andet problem fra udbudssiden. Det kan være en anden grund til stigningen i platinpriserne siden midten af ​​marts sidste år.

Efterspørgsel – Platinefterspørgslen fik et hit i det sidste årti, især på grund af problemerne med Volkswagen i 2015, som som bekendt riggede CO2-emissionsdata, hvilket sænkede aflæsningerne for dieselbiler, der brugte platin i udstødningssystemerne. Efter alt emissionsdramaet begyndte bilindustrien at flytte efterspørgslen fra platin til palladium og til en vis grad rodium. Som vi ved, har prisen på palladium været stigende siden 2016, fra omkring $ 400 til lige under $ 3.000 inden februar 2020, og skiftet fra platin til palladium i bilindustrien har været en af ​​hovedårsagerne til denne stigning siden det er en langsigtet faktor. Selvfølgelig er dette negativt for platin, derfor det årti lange fald.

Men der har været en positiv udvikling med hensyn til efterspørgslen efter platin siden midten af ​​2020’erne. Den globale forsyning af platinagruppemetaller (PGM), som inkluderer platin, palladium og rhodium, forventes at nå 22,44 millioner ounce i 2024 med en vækstrate på 6,8%, mens efterspørgslen forventes at overstige udbuddet igen i 2021.

Efterspørgsel i de foregående 5 kvartaler ifølge branchen

Der er flere grunde til dette lige fra den accelererede globale urbanisering, hurtig industrialisering, høj anvendelse af platinbaserede lægemidler og stigende efterspørgsel efter brændselsceller, som alle forventes at drive markedet. I første halvdel af 2020 havde udbruddet af coronaviruspandemien en negativ indvirkning på bilmarkedet, da de første lockdowns knuste den globale økonomi og dermed også fremstillingssektoren. Men den anden bølge af begrænsninger har ingen indflydelse på denne sektor. I stedet har fremstillings- og industriproduktion steget højere de sidste par måneder til nogle af de bedste niveauer, der er registreret, hvilket holder produktionen op. Kina er tilbage og kører på alle cylindre, hvilket betyder, at den kinesiske efterspørgsel efter platin i både bil- og smykkeindustrien fortsat vil stige. I 2021 forventes der et spring på 24% fra år til år i den globale efterspørgsel efter platin til biler, med let bilproduktion forventes at stige med 15% og tunge køretøjsproduktion med 5%. Strategen for UBS Global Wealth Management er af den opfattelse, at sølv og platin vil overgå guld i 2021, når verdensøkonomien genopretter og den industrielle efterspørgsel stiger. Ifølge WPIC indikerer platineprognosen fra 2021, at udbuddet vil stige med 17% og efterspørgslen med 2%. Dette betyder det tredje årlige underskud, som forventes at blive -224 koz. Efterspørgslen efter kinesiske smykker forventes at stige for første gang i syv år.

Teknisk analyse – Bliver 100 SMA ødelagt?

Platin har foretaget tre store tilbageførsler i de sidste to årtier, og en anden stor tilbageførsel kan muligvis være i gang nu, hvilket vil være bullish, hvis det fungerer. På det månedlige diagram nedenfor ser vi, at XPT / USD var i en konstant stigende tendens fra tilbage i 1990’erne. Trendens tempo steg kraftigt i løbet af 2006-07, mens platinpriserne i 1. kvartal 2008 steg højere og nåede en rekord på $ 2.302 i marts det år. Derefter kom finanskrisen i 2008, der sendte XPT / USD-dykning lavere, til omkring $ 750. Men platin genoprettet godt i de følgende år og steg til $ 1.920 i august 2011. Det var da nedtendensen startede, og platin gik ind i en bearish tendens fra dengang, skønt situationen måske har ændret sig siden marts sidste år, især hvis 100 SMA går i stykker. Under uptrend, der varede indtil 2008, var 20 SMA (grå), der understøttede XPT / USD på den månedlige tidsramme.

Men det glidende gennemsnit blev til modstand i løbet af det sidste årti, hvilket var endnu en bekræftelse på, at tendensen var ændret. Dette glidende gennemsnit har været en god indikator, som man kan sælge platin til. Den tidligere support på $ 750 blev brudt under nedbruddet i 1. kvartal af 2020, som kom efter den omvendte lysestage i januar signaliserede et fald. Prisen er imidlertid vendt og er nu over 50 SMA (gul), der blev til støtte i august og september. Dette var et tegn på, at den større nedadgående tendens måske var forbi, og den opadrettede momentum fortsatte. Prisen nåede 100 SMA (grøn), der hænger over $ 1.100, men det glidende gennemsnit afviste prisen i det første forsøg fra købere, så det kan blive til modstand nu. Hvis 100 SMA holder, ser vi muligvis en tilbagetrækning ned til 50 SMA og en bullish vending derfra, sandsynligvis om sommeren. Hvis 100 SMA går i stykker, er det næste mål den tidligere modstand på $ 1.200, hvor 200 SMA (lilla) også står.  

De 100 SMA holdt som modstand i det første forsøg i januar

På det ugentlige diagram ser vi, at glidende gennemsnit har defineret trenden for platin, bortset fra den store rutsjebane, vi oplevede fra 2008 til 2011. Under opadgående tendens i det meste af 2000’erne blev 50 SMA (gul) og 100 SMA (grøn) leverede modstand. Derefter, efter rutsjebane-turen, blev tendensen baisse, og disse glidende gennemsnit sammen med 200 SMA (lilla) blev til modstand. Men nu er prisen flyttet over disse glidende gennemsnit, og 50 SMA er allerede blevet til support. Så dette er et andet tegn på, at tendensen måske er blevet bullish, selvom som nævnt ovenfor vil bruddet på 100 SMA på det månedlige diagram ovenfor være den afgørende faktor der.   

Platin er flyttet ud over alle MA’er på det ugentlige diagram

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me