Bitcoin-kupla

Kun Bitcoin on noussut hämäryydestä, sen pelkkä vauhti on pakottanut sekä rahoitusmaailman että valtavirran median seisomaan ja panemaan merkille. Pelkästään vuoden 2017 aikana Bitcoinin (BTC) hinta on noussut yli 1700%. Se on sellainen nousu, jonka kriitikot kutsuvat Bitcoin-kuplaa suurimmaksi, mitä he ovat koskaan nähneet. Maailman ensimmäisen kryptovaluutan kannattajia on kuitenkin yhtä monta, jotka viittaavat siihen, että tällaiset korkeat korkeudet ovat kaukana siitä, mitä sen potentiaali todella edustaa.  

Sen kutsuminen Bitcoin-kuplaksi itsessään on vaikeaa. Kupla määritellään usein omaisuudeksi, joka käy kauppaa selvästi yli sen sisäisen arvon. Bitcoinin tai kryptovaluuttojen kaltaisen omaisuuden ongelma on yleensä se, että niillä ei ole teknistä arvoa.

Kannattajat väittävät, että myös fiat-valuutoilla ei ole sisäistä arvoa. Lain mukaan verot Yhdysvalloissa on kuitenkin maksettava Yhdysvaltain dollareina. Tämä antaa Yhdysvaltain valuutalle todellisen kysyntätason ja siten todellisen arvon. Vaikka Bitcoinilla itsellään on tällä hetkellä vain rajoitettu käyttö maksuvälineenä. Koska kriitikot väittävät, että yksinkertaisesti Bitcoin-spekulointi ajaa valtavia voittoja, mikä asettaa sen kuplan alueelle.

Bitcoin-kupla  

Bitcoin-kupla – päivittäinen kaavio 2017

Bitcoin Bubble on uusi kultakuume

Ottaen huomioon todellisen arvon puuttumisen monet asiantuntijat viittaavat ilmeiseen vertailuun kulta, joka on merkittävä arvon varasto, ja Bitcoin, jota monet pitävät uutena digitaalisena vaihtoehtona.

Peruskultasijoittajat ovat perinteisesti käyttäneet jalometallia suojauksena inflaatiolta suojautuakseen taloudellisilta häiriöiltä. Ja on joitain yhtäläisyyksiä Bitcoinin kanssa siinä, että tarjonta on käytännössä rajallinen.

Kuitenkin myös kultaspekulantit ostavat kultaa, koska he uskovat hinnan yksinkertaisesti nousevan ajan myötä. Mielenkiintoista on, että hakutermi “Osta Bitcoin” on nyt ohittanut “Osta kultaa” Google-hauissa osoittaen lisääntynyttä innostusta Bitcoin-spekulaatioista ja uskoa, että se yksinkertaisesti jatkaa nousua.

Kuuluisat taloustieteilijät Olivier Blanchard ja Mark Watson ehdottavat, että tämän tyyppisiä kuplia esiintyy, koska keinottelijat uskovat hintojen yksinkertaisen nousevan ajan myötä.

Ja tässä tulee näkyviin Bitcoin-kupla. Kun yksityissijoittajat tulevat edelleen markkinoille, monet yksinkertaisesti ajavat jo eksponentiaalisen tuoton vauhtia. Ja monet yksinkertaisesti odottavat pystyvänsä myymään korkeammalla hinnalla, joskus tulevaisuudessa. Mikä voi olla tai ei, koska se on käytännössä Bitcoin-spekulointia.

Bitcoin-kuplan ja Dot-Com-puomin vertailut

Viime aikoina yksi suurimmista markkinakokouksista, joita olemme nähneet, oli 1990-luvun lopulla dot-com-puomi. Se oli ajanjakso, jolloin Internet muutti tapaa, jolla olemme vuorovaikutuksessa ja miten yritykset toimivat. Ja tämä heijastui teknologiakannan hintaan.

NASDAQ-komposiitti, Yhdysvaltojen teknologiakannan vertailuarvo, kasvoi kolminkertaisesti muutamassa lyhyessä vuodessa. Kuitenkin, kun se lopulta kaatui, kesti 15 vuotta entisten korkeiden korkeuksiensa palauttamiseksi. Mutta mitä näimme, oli joukko uusia yrityksiä, jotka muuttivat maailmaa. Nimet, kuten Google, Amazon ja eBay, olivat kaikki startup-yrityksiä, kun tekninen puomi oli täydessä lennossa, mutta ne ovat edenneet modernin ja yrityskulttuurimme muokkaamiseksi.

Bitcoin-kuplan kontekstissa Yhdysvaltain teknisten osakkeiden arvo oli lähes 1,7 biljoonaa dollaria ennen niiden romahtamista. Nykyään kryptovaluutat ovat tällä hetkellä noin 170 miljardia dollaria, mikä tarkoittaa, että kryptovaluuttamarkkinoilla on vielä potentiaalisesti enemmän tilaa kasvaa.

 

dot com-kupla

Dot-Com-puomi: NASDAQ-indeksin kuukausikaavio: 1995-2017

Onko Bitcoin-kupla todella Blockchain-kupla?

Nykyisen Bitcoin-kuplan ja dot-com-puomin vertailu on ilmeinen. Bitcoin ja kryptovaluutat edustavat selvästi seismistä muutosta valuuttojen toiminnassa.

Kuitenkin se voi olla vain tekniikka, johon ne on rakennettu, joka tunnetaan nimellä blockchain, mikä edistää korkeita arviointeja. Lohkoketju on digitoitu pääkirjajärjestelmä, joka seuraa tapahtumia. Näemme mahdollisia sovelluksia blockchain-tekniikalle muun muassa pankkisektorilla, vakuutusalalla, uhkapeleissä ja ennusteissa.

Monet asiantuntijat panostavat yksinkertaisesti blockchain-tekniikkaan sijoittamalla Bitcoiniin. He näkevät tekniikan edustaman pitkän aikavälin tulevaisuuden, joka vaikuttaa nykyiseen Bitcoin-kupla-tilaan. 

Dot-com-puomin aikana pienet penniäkään osakeyhtiöt tarttuivat “dot-com” -yritykseen yrityksen nimeen ja näkivät valtavia voittoja osakkeiden arvossa. Näemme nyt samanlaisen taktiikan Blockchainin kanssa. Äskettäin yritys nimeltä Long Island Iced Tea lisäsi nimensä blockchainin ja näki osakekurssissaan 500%: n lisäyksen.

Hintojen löytäminen ja Bitcoin-kupla

Puhtaasti digitaalisen valuutan osalta Bitcoinilla on monia kilpailijoita. Viime aikoina muut kryptovaluutat, kuten Ethereum, Litecoin, Ripple, Bitcoin Cash ja muut, ovat saaneet kasvua.

Kryptovaluutta-kupla 

Kryptovaluutan markkina-arvo: joulukuu 2017

Hintamomentti ja kiinnostus Bitcoin-spekulaatioihin ovat nähneet sen toimivan välityspalveluna monille, jotka kokevat digitaalisten valuuttojen uuden maailman olevan täällä. On kuitenkin epätodennäköistä, että useille kryptovaluutoille olisi tilaa puhtaina maksuvälineinä. Lopulta yksi voittaa kilpailun.

Siksi monet asiantuntijat kutsuvat Bitcoin-kuplaa, yksinkertaisesti hinnan löytämistä. Markkinat määräävät hinnan ja lopulta millä kryptovaluutalla on suurin sovellus. Asiantuntijat ovat verranneet sitä Applen ja PC: n väliseen taisteluun.

Joten onko siellä Bitcoin-kupla?

Bitcoin-kuplan todellinen selvittäminen riippuu aidan puolelta, jolla istut. Jos uskot tekniikkaan ja sen sovelluksiin, ei pelkästään maksuvälineenä, vaan pelinvaihtajana – Bitcoin on todennäköisesti aliarvostettu.

Jos luulet Bitcoin-kuplan olevan kuin pennivarastot dot-com-puomin aikana tai jokin muu kultavirhe pumppaamassa jalometallia toivoen, että siipissä on odottamassa ostajaa korkeammalla hinnalla, niin saatat uskoa, että Bitcoin-kupla on suurin mitä olet koskaan nähnyt.

Vaikka tekniikan kehitys lohkoketjun muodossa saattaa perustella nykyiset hinnat, kysymys on, että Bitcoin itse ei välttämättä ole lopullinen voittaja cryptocurrency-kilpailussa. Ethereum ja jopa Cardano tarjoavat melko paljon enemmän monipuolisuudessa ja sovelluksissa. Bitcoin rakennettiin turvallisuuden perustalle, ja sitä on vaikea ja kallis ostaa, käydä kauppaa tai edes käyttää.

Älykkäämpi strategia voi olla ostaa salkku johtavista kryptovaluutoista niiden markkina-arvon perusteella ja odottaa nähdäksesi, mikä niistä lopulta saa eniten valtavirtaa ja toimivuutta. Warren Buffettia lainaten, “monipuolistaminen on suoja tietämättömyyttä vastaan”.

Viime kädessä onko Bitcoin-kuplaa vai ei, on todella mielipiteen asia, mutta varmaa on, että lopullisen päätöksen tekevät markkinat.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me