Mikä on DAO? Häiritseekö se perinteistä hallintotapaa?

mikä on DAO Lähde: Steemit

Mikä on DAO?

Jos olet intohimoisesti kryptovaluutoista tai niiden taustalla olevasta tekniikasta, lohkoketjusta, niin sinulla on hyvät mahdollisuudet kuulla DAO: sta.

DAO tarkoittaa hajautettua autonomista organisaatiota, joka on älykkäiden sopimusten monimutkaisin muoto. Aivan kuten nimestään käy ilmi, DAO on organisaatio, joka toimii hajautetusti, mikä tarkoittaa, että se toimii ilman, että päätöksentekoon vaaditaan keskitetyn osapuolen läsnäoloa.

Kuinka DAO: t toimivat?

Salausalalla DAO: t ovat kokonaisuuksia, joiden tehtävänä on noudattaa hajautetun konsensuksen myöntämiä ohjelmallisia sääntöjä. Itse asiassa Bitcoinia (alustana) pidetään yleisesti ensimmäisenä täysin DAO: na. DAO: t edellyttävät alkuohjelmointia, mutta kun säännöt on määritetty, ne toimivat itsenäisesti ja jatkavat toimintojensa suorittamista keskeytyksettä ulkoisista lähteistä (autonomisen todellinen määritelmä).

Securityxt.com

Toinen DAO: n suuri etu on se, että ne ovat läpinäkyviä, lähinnä avoimen lähdekoodin luonteensa ansiosta. DAO: t käyttävät tunnuksia tiettyjen toimintojen palkitsemiseksi, ja koska niillä ei ole hierarkkisia rakenteita, rahoitusprosessi tapahtuu heti alusta alkaen.

Konsensus on toinen erittäin tärkeä termi, joka liittyy DAOihin. Konsensuksella tarkoitetaan sitä, että suurin osa sidosryhmistä on päättänyt varojen siirtämisestä tai nostamisesta. Lyhyesti sanottuna sidosryhmien suuren enemmistön on ensin sovittava kaikista päätöksistä. Esimerkiksi, vaikka DAO: n koodista löytyy virhe, sitä ei voida ratkaista ennen kuin äänestysmenettely tapahtuu ja äänestäjien enemmistö on siitä samaa mieltä.

DAO: n suurin etu on ehdottomasti sen tehokas tapa hoitaa organisaatiota ilman välittäjän tarvetta ja ilman siihen liittyviä tehottomuutta. DAO: n ymmärtämiseksi käyttäjien on ensin ymmärrettävä, että DAO: t eivät voi rakentaa tuotteita, kirjoittaa koodia tai edes kehittää minkäänlaista ohjelmistoa tai laitteistoa.

Tätä tehtävää varten mikä tahansa DAO vaatii urakoitsijan. Ensisijainen tapa tehdä päätöksiä DAO: ssa on ehdotusten avulla. Siksi DAO: t edellyttävät myös rahallista talletusta estääkseen käyttäjiä ylikuormittamasta verkkoa. Kuten aiemmin mainittiin, kaikesta on äänestettävä. Sama koskee sopimusta, joka nimetään äänestämällä (kaikkien merkkien haltijoiden suorittama).

Häiritsevätkö DAO: t perinteistä hallintoa?

Lyhyet vastaukset: Kyllä! Hallinnointi voidaan määritellä toimintojen, sääntöjen ja normien joukoksi ja siitä, kuinka eri yksiköt ovat vuorovaikutuksessa niiden kanssa. Hallinto voi johtaa ilmiöön, jota kutsutaan pääedustaja-dilemmaksi. Tämä ilmiö viittaa tilanteisiin, joissa yhteisön päätökset voivat vaikuttaa toiseen yhteisöön. Tähän liittyy kohtuullinen osuus moraalisesta osallistumisesta. DAO: t käyttävät älykkäitä sopimuksia vähentääkseen pääedustaja-dilemman vaikutuksia. Lyhyesti sanottuna DAO: t ovat yleensä tehokas tapa varmistaa demokratia hyödyntämällä salaustekniikkaa, koska kuka tahansa sidosryhmä saa äänestää sääntöjen lisäämisestä, nykyisten sääntöjen muuttamisesta ja niin edelleen.

Tarina “DAO: sta”

Jotta voisimme ymmärtää täysin DAO: n käsitteen, on myös tiedettäväDAO,”Luultavasti tärkein tapahtuma DAO: n historiassa.

Vuonna 2016 Ethereum-verkostossa käynnistetty DAO oli tarkoitettu yksimielisyysmekanismiksi tärkeimpien Ethereum-verkostossa rahoitettavien hankkeiden äänestämisestä. Suunnitelmaan osallistui osallistujia, jotka saivat DAO-tunnuksia ja äänestivät, mitkä projektit pitäisi rahoittaa vai ei. Lyhyesti sanottuna se antoi väkijoukon päättää, mitkä projektit olivat investoinnin arvoisia.

Keskitaso

Valitettavasti DAO: lla ei ollut kovin pitkä ikä, koska se epäonnistui muutamassa kuukaudessa hakkeroinnin takia. Hakkerointi oli niin julmaa, että se johti huomattavaan varojen menetykseen sekä Etherin hinnan kaatumiseen.

Vaikka hakkerointi oli mahdollista vain siksi, että DAO-koodi ei saanut tarpeeksi turvatestausta, Ethereum organisaationa sai melko osuman, mikä heikensi luottamusta alustaan.

DAO aloitti erittäin lupaavana projektina, jolla oli onnistunut joukko turvallisia. Itse asiassa se onnistui keräämään yli 150 miljoonaa dollaria. Mielenkiintoista on, että jopa yleisömyynnin aikana käyttäjät ilmaisivat huolensa alustan turvallisuudesta, joka sai kehittäjät harkitsemaan haavoittuvuuksien korjaamista.

Vaikka joukkue päätyi ilmoittamaan, että DAO on itse asiassa erittäin turvallinen eikä varoja ole vaarassa, tuntematon hyökkääjä onnistui varastamaan yli 3,6 miljoonaa ETH: ta. Hyökkääjä hyödynsi niin kutsuttua rekursiivista puhelun hyväksikäyttöä. Lyhyesti sanottuna hyökkääjä “pyysi” alustaa palauttamaan Ether-merkit takaisin useita kertoja ennen kuin älykäs sopimus pystyi päivittämään saldon.

DAO yritti ratkaista tämän ongelman pehmeällä haarukalla, jota yhteisö ei hyväksynyt. Toinen vaihtoehto oli suorittaa kova haarukka, joka palautti DAO: lta otetun eetterin alkuperäisille omistajilleen. Ethereumin takana oleva joukkue käytti tätä toista vaihtoehtoa, joka johti Ethereum-yhteisön jakamiseen kahtia. Paljon keskustelun jälkeen päätös kovan haarukan suorittamisesta oli suoraan ristiriidassa blockchainin perusperiaatteiden kanssa. Se osa yhteisöstä, joka oli eri mieltä uudesta kovahaarukasta, kehitti Ethereum Classic -ketjun.

Pysäyttämätön koodi

Ennen kuin lopetamme, DAO: hin liittyy vielä yksi käsite, joka on niin sanottu “pysäyttämätön koodi”. Kun otetaan huomioon DAO: n perusluonne, ei ole vaikea ymmärtää, että sitä ei voi muuttaa helposti. Se, että yksi henkilö tai yhteisö ei voi muuttaa sääntöjä, on DAO: n suurin etu, mutta se voi myös osoittautua sen suurimmaksi heikkoudeksi. Esimerkiksi, jos joku havaitsee virheen käynnissä olevassa DAO: ssa, kehittäjillä voi olla vaikeuksia yrittää muuttaa koodia.

Palatakseni DAO Hackiin, teoriassa hakkeri noudatti DAO: n käyttöön ottamia sääntöjä. Kehitystiimi ja yhteisö katselivat kuinka hyökkääjä kuluttaa hitaasti varoja eikä voinut tehdä paljon, koska jokaisesta päätöksestä on äänestettävä.

Kuvan lähde: Steemit

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me