Mikä on MimbleWimble? | Mitä tiedämme virneestä ja säteestä?

Keskitaso

Kun yhä useammat ihmiset tutustuvat blockchainin peruskäsitteisiin, yksi yllättävimmistä tosiseikoista, joita useimmat salauksen harrastajat oppivat, on se, että suurimmalla osalla kryptovaluutoista on hyvin rajoitetut yksityisyyden ominaisuudet.

Koska yksityisyys ja nimettömyys ovat nykyään erittäin kiistanalaisia ​​aiheita, ei ole ihme, että yksityisyyden suojakolikot ovat saaneet niin suuren suosion viime vuosina, koska ne tarjoavat korkean nimettömyyden ja turvallisuuden hajautetusti.

Vaikka Bitcoinilla ja monilla muilla tyypillisillä blockchain-projekteilla on erilaisia ​​yksityisyysominaisuuksia, niiden alkuperäisiin malleihin voidaan silti parantaa paljon. MimbleWimble on yksi hankkeista, jolla on samanlaiset ominaisuudet ja toiveet kuin Bitcoinin ominaisuuksilla ja pyrkimyksillä parantaa ensimmäisen blockchain-toteutuksen yksityisyyttä ja skaalautuvuutta.

Mikä tarkalleen on MimbleWimble?

MimbleWimble julkistettiin ensimmäisen kerran kesällä 2016, kun käyttäjä salanimellä “Tom Elvis Jedusor” julkaisi mielenkiintoisen valkoinen paperi Bitcoin-tutkimuskanavalla. Harry Potter -fanien olisi pitänyt poimia viitteet jo nyt, mutta niille, jotka eivät, Tom Elvis Jedusor on Voldemortin nimi ja MimbleWimble on kielen sitova kirous tai loitsu, joka sitoo kohteen kielen estääkseen häntä ja häntä puhumme tietystä aiheesta.

Keskitaso

Kuinka se toimii

Kyseinen protokolla on suunniteltu supistuvaksi versioksi Bitcoin-protokollasta ja sen tarkoituksena on parantaa skaalautuvuutta ja yksityisyyttä. Vaikka se on riisuttu, se väittää parantavansa kaikkia Bitcoinin yksityisyyden ominaisuuksia. Tapa, jolla se pyrkii tekemään niin, on luultavasti yksi mielenkiintoisimmista fakteista MimbleWimblestä.

Skaalautuvuus

Mitä skaalautuvuuteen puuttuu, on turvallista sanoa, että se tekee sen hyvin eri tavalla kuin monet muut protokollat. Se keskittyy uusien protokollien luomiseen, jotka tekevät käynnissä olevista solmuista paljon vähemmän resursseja kuluttavat päinvastoin kuin muut projektit, jotka keskittyvät keskittämiseen ja sirpaloitumiseen / tilakanavaratkaisuihin.

MimbleWimble on UTXO-pohjainen järjestelmä, ei osavaltiojärjestelmä, mikä tarkoittaa, että se määritetään tulojen ja lähtöjen avulla. Sen sijaan, että keskitytään valtavan läpimenon varmistamiseen, MimbleWimble käsittelee skaalauksen vähemmän ilmeistä näkökohtaa pyrkimällä poistamaan tehottomuudet eikä lisäämään tehoa.

MimbleWimble pääsee eroon vanhoista ja tarpeettomista liiketoimista, toisin kuin esimerkiksi Bitcoin ja Ethereum, joilla molemmilla on mielettömän suuret kirjanpidot. Tämä tarkoittaa, että kirjanpitoa ei rasita historialliset datatapahtumat, jotka varmistavat, että sen koko on aina vain megatavua.

Yksityisyys

Tapa, jolla MimbleWimble käsittelee yksityisyyden ongelmaa, eroaa myös muista hankkeista. Lyhyesti sanottuna protokolla yhdistää useita versioita useista kryptografisista “hakkeroista”, jotka on suunniteltu erityisesti Bitcoinille.

Aloittelijoille MimbleWimble käyttää ns. Luottamuksellisia tapahtumia -protokollaa, joka on myös asennettu Blockstreamin Bitcoinin Liquid-sivuketjuun. Tämän protokollan avulla käyttäjät voivat piilottaa tapahtumiin liittyvät määrät (asettamalla tiedot vain osapuolten – lähettäjän ja vastaanottajan) saataville. Se käyttää salausprosessia, jota kutsutaan Pedersen-sitoutumiseksi.

KolikkoLiity on jälleen yksi menetelmä / protokolla, jota MimbleWimble käyttää, ja sen alun perin ehdotti tärkeä Bitcoin Core -edustaja Gregory Maxwell. Tämä menetelmä yhdistää eri tapahtumat yhdeksi suureksi tapahtumaksi, jossa kaikki lähettäjät lähettävät rahaa kaikille vastaanottajille. Yhdistämällä CT ja CoinJoin MimbleWimble poistaa perinteisten elementtien, kuten perinteiset allekirjoitukset tapahtumia kohti, sekä julkisten avainten ja osoitteiden tarpeen..

Toinen erittäin mielenkiintoinen näkökohta MimbleWimble on se, että se mahdollistaa vanhojen ja uusien tapahtumien tietojen peruuttamisen toisiaan vastaan. Tämä parantaa karsimisen tapaa: vanhat tapahtumatiedot poistetaan, uusia solmuja ei tarvitse synkronoida koko lohkoketjuun, ja solmujen tarvitsema data kasvaa paljon hitaammin.

Entä Grin ja Beam?

Koska vuosi 2018 on pian päättymässä, projektit ovat lähellä nykyisen MimbleWimble-protokollan versioiden toteuttamista. Kaksi toteutusta kutsutaan Virne ja Palkki.

Grin on kehittänyt ryhmä nimettömiä vapaaehtoisia avustajia. Projektin aloitti salanimi vapaaehtoinen nimeltä Ignotus Peverell (toinen Harry Potter -viite). Valittu ohjelmointikieli on Rust, ja kuten Bitcoinissa, Grinillä ei ole ICO: ta eikä yksikään yritys tai säätiö ylläpitää sitä. Koska Grinillä ei ole sisäänrakennettua komentosarjakieliä, älykkäät sopimukset vaikuttavat erittäin epätodennäköisiltä, ​​vaikka skripteettömiksi skripteiksi kutsuttu tekniikka voisi mahdollistaa melko samanlaisen toiminnallisuuden.

Grinin odotetaan käynnistyvän jossain vuoden 2019 alkupuolella, koska sitä kehitetään ja testataan parhaillaan.

MimbleWimble-sovelluksen toista toteutusta kutsutaan nimellä Beam. Beamin käynnistää ja ylläpitää voittoa tavoitteleva yritys, mutta ylläpito tulisi siirtää voittoa tavoittelemattomalle säätiölle. Yritys saa 20% kaikista uusista louhituista kolikoista viiden ensimmäisen vuoden aikana. Beamin tulevaan kehitykseen liittyy edelleen paljon muuttumattomia ja tuntemattomia elementtejä. Projektin on tarkoitus käynnistää joulukuussa 2018.

Lopuksi

Kaiken huomioon ottaen MimbleWimble on ehdottomasti yksi “hyvistä projekteista”. Protokolla on erittäin lupaava, mutta sen tulevaisuus riippuu siitä, kuinka vahvat mahdolliset toteutukset ovat. Siksi, kunnes Grin ja Beam näkevät virallisesti päivänvalon, MimbleWimble on edelleen erittäin lupaava ja mielenkiintoinen protokolla, ainakin paperilla.

Kuvan lähde: Medium

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me