Soijapapujen historialliset hintakaaviot – Soijapapujen hintahistoria

Soijapavut ovat suosittu ainesosa kasvissyöjissä ja vegaaneissa, koska ne sisältävät luonnostaan ​​runsaasti proteiinia. Soijamaito on lehmänmaidonkorvike, joka on sekä vegaani että laktoositon, ja soijakastike on suosittu ja välttämätön ainesosa Itä-Aasian keittiössä. Soijaruokien markkina-arvon odotetaan Yhdysvalloissa olevan tänä vuonna 16,75 miljardia dollaria, kun se vuonna 2014 oli 4,6 miljardia dollaria..

Soijapavut ovat tärkeimpiä öljysiemen- ja proteiinijauhotuotteita. Pavut viljellään satona Itä-Aasiassa ja niitä tuotetaan myös länsimaisessa maataloudessa sekä öljyn että proteiinin lähteenä. Tärkeimmät soijapapujen tuottajat ovat Brasilia ja Yhdysvallat, mutta Kiina johtaa soijaöljyn tuotantoa maailmanlaajuisesti.

Viime vuosina soijapapujen vuotuinen tuotanto Yhdysvalloissa on kasvanut yli neljään miljardiin busheliin. Viime vuonna Yhdysvallat tuotti kaikkien maiden suurimman määrän soijapapuja, noin 123,66 miljoonaa tonnia. Vuosina 2018–2019 soijapapujen tuonnin kokonaismääräksi kirjattiin 153,31 miljoonaa tonnia maailmanlaajuisesti. Kiina oli johtava soijapapujen tuoja, jonka vuotuinen tuonti oli 92 miljoonaa tonnia. Soijapapujen hintoihin vaikuttavat monet tekijät, mukaan lukien kysyntä ja tarjonta, Yhdysvaltain tuotanto, Yhdysvaltain dollarin vahvuus, kehittyvien markkinoiden kysyntä ja etanolituet.

SOIJA

Miksi tarkastella historiallisia soijapapujen hintoja?

Soijapapujen nousevan puolueellisuuden määrittämiseen liittyy monia tekijöitä. Tutkitaan niitä yksitellen, jotta voidaan ennustaa soijapapujen hinnat.

Yhdysvaltain tuotanto:

Yhdysvaltoja pidetään suurimpana soijapapujen tuottajana ja viejänä, ja sen kokonaistuotanto oli 3,558 miljardia bushelia vuonna 2019. Vuonna 2019 tuotanto oli kuitenkin vähemmän kuin edellisenä vuonna, mikä oli 4,428 miljardia puskuria. Toimitushäiriöt, kuten epäsuotuisat sääolosuhteet, hurrikaanit tai kuivuus tärkeimmissä amerikkalaisissa soijapapuja tuottavissa osavaltioissa, voivat vaikuttaa tuotantoon, mikä rajoittaa globaaleilla markkinoilla saatavan soijapapujen määrää, mikä voi nostaa hintoja. Ottaen huomioon yllä olevien kaavioiden kahden vuoden tuotantotiedot voidaan sanoa, että vuonna 2019 hinnat nousivat edellisen vuoden tasosta.

Yhdysvaltain dollarin vahvuus:

Soijapapujen hinnat noteerataan Yhdysvaltain dollareissa, kuten monet muutkin hyödykkeet. Tämä tarkoittaa sitä, että kun Yhdysvaltain dollari on vahva, soijapapujen tuottajat saavat alhaisempia korvauksia tuotannostaan ​​ja päinvastoin. Viime aikoina Yhdysvaltain keskuspankin helppo rahapolitiikka on pitänyt Yhdysvaltain dollarin heikkona ja sen seurauksena soijapapujen hinnat ovat nousseet. Yhdysvaltain keskuspankkiirit ovat antaneet vihjeitä siitä, että politiikkaa jatketaan todennäköisesti pitkään, tukeakseen kuluttajien lainaa ja menoja.

Kehittyvien markkinoiden kysyntä:

Nousevat taloudet, kuten Intia ja Etelä-Afrikka, ovat alkaneet lisätä soijapapujen käyttöä. Karjarehujen ja öljyn kysyntä kasvaa, kun kehitysmaat rikastuvat ja väestö kasvaa. Lisääntynyt kysyntä voi nostaa soijapaputuotteiden hintoja, jos tarjonta pysyy vakaana tulevina vuosina.

Etanolituet:

Yhdysvaltain hallitus tukee maissinviljelijöitä etanolin tuotannon lisäämiseksi. Jos maissin tuet päättyisivät, useammat viljelijät päättäisivät kasvattaa soijapapuja, ja tässä tapauksessa soijapapujen tarjonta lisääntyisi, mikä nostaisi hintoja ja päinvastoin.

Kiinan tuontimäärä:

Kiina on soijapapujen suurin hyödyntäjä ja maahantuoja. Vuonna 2019 Kiina toi 92 MMT soijapapuja, kun taas maailmanlaajuinen soijapapujen tuonnin määrä kirjattiin 153 MMT. Brasilia on tärkein soijapapujen viejä, ja Brasiliasta viety vienti Kiinaan vuonna 2019 oli 20,5 miljardia.

Yhdysvaltojen ja Kiinan välisen vaiheen 1 kauppasopimuksen mukaan lohikäärmevaltio on suostunut tuomaan yli 43 miljoonaa tonnia soijapapuja vuonna 2020 kauppasitoumustensa täyttämiseksi. Tammikuusta toukokuuhun Kiina oli kuitenkin ostanut vain 9 mmt yhdysvaltalaisia ​​soijapapuja, kun se oli ostanut Brasilialta yli 22 mmt. Koska suuri osa Yhdysvaltain soijapapujen tuonnista Kiinaan ei ole vielä täytetty, vaiheen 1 kauppasitoumusten täyttämiseksi vuoden toisella puoliskolla Yhdysvaltain soijapapujen hinnat nousevat tulevina kuukausina.

Koronaviirus:

Koronaviruspandemian leviäminen on vaikuttanut jossain määrin maailmanlaajuiseen elintarviketarjontaan ja jakeluun, koska tärkeimmät soijaa tuottavat alueet ympäri maailmaa, kauppapolitiikka, poliittiset tekijät ja politiikkojen peruuttaminen ovat vaikuttaneet soijamarkkinoihin. Kaikki tämä puolestaan ​​on vaikuttanut Kiinan soijapapuun. Soijapapujen pääkäyttäjä on Kiina, joka käyttää 60 prosenttia maailman soijapaputuotannosta vuosittain. Soijapapujen hinnat kärsivät kuitenkin vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä koronaviruspandemian vuoksi kysynnän laskiessa, mikä johti lopulta alhaisiin hintoihin. Kiinan kotimaisen taloudellisen toiminnan elpyminen on kuitenkin johtanut markkinahintojen normalisoitumiseen.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me