Hvad hvis Italien forlader euroen

Sidste weekend indsendte vi en artikel, der forklarede den politiske situation i Italien. Hvis du ikke er opdateret, to nye anti-etableringspartier har stryges det sidste parlamentsvalg i Italien, og de er her for at blive. Støtten til nye anti-etableringspartier eller politik / politikere er steget betydeligt i løbet af de sidste par år i hele Europa såvel som i USA. Brexit og Donald Trump er et resultat af denne nye bølge af anti-etableringspolitik.

I Italien har denne bølge bragt magten til Legga Nord og Cinque Stelle fester. De er anti-indvandring og EU-skeptiske. Før valget i sidste måned hørte vi nogle rygter fra dem om, at hvis de vandt, ville Italien genoverveje euroen og sandsynligvis opgive den og forlade euroområdet.

Selvom de har afvist ideen efter koalitionen mellem disse to partier vandt valget i betragtning af den økonomiske situation i Italien, er der en risiko for, at Italien kan forlade euroområdet. Det nye valg er i sigte, og de vil sandsynligvis blive afholdt i det tidlige efterår.

Så hvad sker der med Italien, hvis det forlader euroområdet?

Målet ville være at genindføre den italienske lira. Formålet ville være at svække denne nye valuta, så italienske varer ville være billigere for udenlandske lande, især for de omkringliggende eurolande. Dette betyder, at den italienske eksport vil stige. Dette ville hjælpe økonomien og den italienske skatteyder, der i alt betaler omkring 40-50% skat. Indtægterne ville stige for italienerne, og skatteindtægterne ville være højere for regeringen, som kunne bruge disse penge til at betale gælden. Det gæld ligger på omkring 130%.

Det er teorien, men det er bare en teori, der endnu ikke er bevist. Der er mange risici involveret i denne teori.

1. Højere gæld

Det første problem er, at Italiensk gæld er denomineret i euro. Så gælden ville forblive i euro og skulle betales tilbage i euro. Hvis Lira svækkes, ville gælden øges yderligere. Interesser og tilbagebetalinger ville også være højere, hvilket ville minimere de positive virkninger af højere eksport. En stor del af den italienske gæld ejes af dens borgere, i modsætning til i Grækenlands tilfælde, hvilket ville gøre det lidt lettere. Men ingen kan forudsige virkningerne præcist på dette tidspunkt.

2. Højere priser

EN svagere valuta ville betyde højere importpriser. Hvis importpriserne stiger, ville italienerne blive tvunget til at købe mindre. Højere importpriser ville ødelægge købekraften. Dette gør eksport mere konkurrencedygtig, men til prisen for den italienske forbruger. Dette er en pris, som et land skal betale, hvis det ønsker at øge eksporten. Kina har underlagt den indenlandske forbruger for evigt, derfor tvinger Trump nu Kina til at importere mere, naturligvis fra USA.

3. Øgede bureaukratier

Da Italien ville forlade euroområdet, ville bureaukratierne øges for virksomhederne. Valutaveksling ville være en af ​​dem. Det ikke ville være en del af Den Europæiske Centralbank (ECB) enten, så Italien ville miste sin stemme i ECBs monetære politik for kontinentet. Selvom det ikke er et stort problem, vejer det stadig negativt for økonomien.

4. Ingen investeringer

En af de vigtigste negative virkninger ville være forværret investortillid. Markedsstemningen lige nu læner sig på den negative side på grund af italiensk politik. Mens det vil tage aldre for importen begynder at stige og for økonomien at varme op og dermed hjælpe med at reducere gælden, vil investorstemningen blive betydeligt negativ natten over og forblive sådan i meget lang tid.

Husk Grækenland? Nå, situationen i Grækenland er stadig dårlig mange år efter, at gældsproblemerne begyndte at dukke op. Selvom eksporten bliver billigere, og turistindustrien blomstrer på grund af lave priser som i Grækenland, er der ingen garanti for, at økonomien forbedres.

Så Italien kan beslutte at forlade euroen til fordel for Lira. Men som du kan se, er der mange ukendte. Bortset fra at gøre et stort rod i Europa, der mildt nok vil trække den skrøbelige EU-økonomi ind i et andet rod, og som igen ville skade den italienske økonomi dårligt, er der alle disse andre scenarier, som måske går galt.

Hvad med det bliver endnu værre? Hvad med Italien bliver til et andet Grækenland, denne gang med ingen til at redde det, da det ikke vil være i euroområdet? Det ville være forfærdeligt for Italien, for Europa og for kloden, da det sandsynligvis ville udløse en anden global økonomisk krise. Af disse grunde tror jeg ikke, at Italien vil opgive euroen, men du ved det aldrig.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me