Mitä jos Italia jättää euron

Lähetimme viime viikonloppuna artikkelin, jossa kerrotaan Italian poliittisesta tilanteesta. Jos et ole ajan tasalla, kaksi uusilla perustamisen vastaisilla puolueilla on pyyhkäisi viimeisissä vaaleissa Italiassa, ja he ovat täällä jäädäkseen. Uusien laitosten vastaisten puolueiden tai politiikan / poliitikkojen tuki on lisääntynyt huomattavasti viime vuosina koko Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Brexit ja Donald Trump ovat seurausta uudesta perustamisvastaisen politiikan aallosta.

Italiassa tämä aalto on tuonut valtaan Legga Nord ja Cinque Stelle osapuolille. He ovat maahanmuuton vastaisia ​​ja skeptisiä EU: ssa. Ennen viime kuukauden vaaleja kuulimme heiltä huhuja, että jos he voittavat, Italia harkitsee euroa uudelleen ja luultavasti hylkää sen jättäen euroalueen.

Vaikka he ovat hylänneet ajatuksen sen jälkeen, kun näiden kahden puolueen koalitio voitti vaalit, Italian taloudellinen tilanne huomioon ottaen on olemassa riski, että Italia voi poistua euroalueelta. Uudet vaalit ovat näkyvissä ja ne pidetään todennäköisesti alkusyksystä.

Joten mitä Italialle tapahtuu, jos se poistuu euroalueelta?

Tavoitteena olisi palauttaa Italian liira. Tarkoituksena on heikentää tätä uutta valuuttaa, jotta italialaiset tavarat olisivat halvempia ulkomaille, etenkin ympäröiville euroalueen maille. Tämä tarkoittaa, että Italian vienti lisääntyy. Tämä auttaisi taloutta ja italialaista veronmaksajaa, joka maksaa yhteensä noin 40-50% veroa. Tulot kasvaisivat italialaisille ja verotulot olisivat suuremmat hallitukselle, joka voisi käyttää tätä rahaa velan maksamiseen. velka on noin 130%.

Se on teoria, mutta se on vain teoria, joka on vielä osoitettava. Tähän teoriaan liittyy monia riskejä.

1. Korkeampi velka

Ensimmäinen ongelma on, että Italian velka on euromääräistä. Joten velka pysyisi euroissa ja se olisi maksettava takaisin euroina. Jos liira heikkenee, velka kasvaa edelleen. Myös korot ja takaisinmaksut olisivat suuremmat, mikä minimoisi viennin kasvun positiiviset vaikutukset. Suuri osa Italian velasta on sen kansalaisten omistuksessa, toisin kuin Kreikan tapauksessa, mikä tekisi asiasta hieman helpompaa. Mutta kukaan ei voi ennustaa vaikutuksia tarkalleen tässä vaiheessa.

2. Korkeammat hinnat

A heikompi valuutta merkitsisi korkeampia tuontihintoja. Jos tuontihinnat nousevat, italialaiset joutuvat ostamaan vähemmän. Korkeammat tuontihinnat heikentäisivät ostovoimaa. Tämä tekee viennistä kilpailukykyisempää, mutta italialaisen kuluttajan hintaan. Tämä on hinta, jonka maan on maksettava, jos se haluaa lisätä vientiä. Kiina on hillinnyt kotimaista kuluttajaa ikuisesti, siksi Trump pakottaa nyt Kiinaa tuomaan enemmän, ilmeisesti Yhdysvalloista.

3. Lisääntynyt byrokratia

Koska Italia poistuu euroalueelta, byrokratia lisääntyy yrityksille. Valuutanvaihto olisi yksi niistä. Se ei kuulu Euroopan keskuspankkiin (EKP) kumpi tahansa, joten Italia menettäisi äänensä EKP: n mantereen rahapolitiikassa. Vaikka se ei ole suuri ongelma, se painaa silti negatiivisesti taloutta.

4. Ei investointeja

Yksi tärkeimmistä kielteisistä vaikutuksista olisi heikentävä sijoittajien luottamus. Markkinoiden ilmapiiri nojaa tällä hetkellä jo negatiiviselle puolelle Italian politiikan vuoksi. Vaikka tuonnin alkaminen kasvaa ja talouden lämpeneminen vie ikiä, mikä auttaa vähentämään velkaa, sijoittajien mielialat muuttuvat yön yli huomattavasti negatiivisiksi ja pysyvät näin pitkään.

Muista Kreikka? Kreikan tilanne on edelleen huono monta vuotta sen jälkeen, kun velkaongelmat alkoivat nousta. Vaikka vienti halpenisi ja matkailuala nousisi Kreikan kaltaisten matalien hintojen vuoksi, ei voida taata talouden parantumista.

Joten Italia voi päättää jättää euron Liiran hyväksi. Mutta kuten näette, on monia tuntemattomia. Sen lisäksi, että Euroopassa tehdään suuri sotku, joka vetää hauraan EU: n talouden lievästi toiseen sotkuun ja joka puolestaan ​​vahingoittaisi Italian taloutta, on olemassa kaikki edellä mainitut skenaariot, jotka saattavat mennä pieleen.

Entä se muuttuu vielä pahemmaksi? Entä jos Italia muuttuu uudeksi Kreikaksi, tällä kertaa kukaan ei pelasta sitä, koska se ei ole euroalueella? Se olisi kauheaa Italialle, Euroopalle ja maailmalle, koska se todennäköisesti herättää toisen maailmantalouden kriisi. Näistä syistä en usko, että Italia luopuu eurosta, mutta sitä ei voi koskaan tietää.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me