Hvad er decentrale applikationer (dApps)?

decentrale applikationer

DApps er decentrale applikationer, der kører oven på et peer-to-peer-netværk af computere i stedet for på en central computer. Disse typer apps er opstået siden oprettelsen af ​​P2P-netværk.

Decentrale applikationer er kodestykker skrevet i smarte kontrakter, der kommunikerer med blockchain, og det er programmeret til at styre forskellige handlinger på det nævnte netværk ved at behandle den eksterne information, de modtager.

Reglerne for den smarte kontrakt udføres af en autonom agent, der opererer på en ejers vegne, men uden at ejeren rent faktisk foretager sig noget.

På overfladen har decentrale applikationer lignende grænseflader ligesom enhver anden web- eller mobilbaseret app.

Ikke alle decentrale applikationer skal fungere ved hjælp af et blockchain-netværk. Nogle dapps kører bare på P2P-netværk, der ikke er blockchains, såsom Tor, BitTorrent, Popcorn Time, BitMessage. Men i denne artikel vil vi udelukkende fokusere på blockchain-baserede dapps.

Kilde: sourceforge.net

Egenskaber

Der er flere specifikke egenskaber, der definerer enhver dapp:

  • Åben kilde: Den første betingelse, som en dapp skal opfylde, er at have sin kildekode offentligt tilgængelig. dApps skal have en konsensus, som er autonom og enstemmig, hvilket betyder at alle ændringer først skal være enige om af de fleste netværksbrugere. Koden skal også være tilgængelig for enhver at analysere.
  • Decentraliseret: For at undgå de problemer, der følger med centralisering, skal decentrale applikationer have deres operationer registreret på en decentral blockchain eller enhver kryptografisk teknologi, der er autonom af natur.
  • Incitamentering: Validatorerne af den decentrale blockchain, der har til opgave at verificere optegnelserne, skal belønnes / tilskyndes med kryptotokener baseret på deres indsats.
  • Konsensusprotokol: Decentral app skal have en konsensusprotokol, der giver kryptotoken bevis på værdi og styrer også, hvordan disse tokens genereres. Denne algoritme skal være aftalt af applikationsfællesskabet. For eksempel bruger Bitcoin Proof of Work (PoW), og EOS bruger Proof of Stake (PoS) til at generere nye mønter på netværket.

Typer af protokoller

De to mest anvendte protokoller er Proof of Work og Proof of Stake:

Bevis for arbejde (POW) gør det muligt for netværksdeltagere at blive belønnet baseret på hvor meget arbejde de har lagt i netværket. Processen med minedrift og tilføjelse af dem til kæden kræver meget energi, og dermed forbliver blockchain sikker. Minedriftens belønninger er tokens, og de distribueres baseret på antallet af behandlede transaktioner.

Bevis for indsats (POS) involverer at holde og indsætte tokens og baseret på det beløb, du har, er du i stand til at stemme på en ny blok.

Kilde: digitaltokens.io

Forskellige typer DApps

Ikke alle DApps er ens, da de kan have forskellige slags funktioner og bruge blockchain forskelligt.

  • Type I decentrale applikationer er de apps, der kører ved hjælp af deres egen blockchain. Bitcoin, Litecoin og andre altcoins, der er forsvundet fra BTC-koden, er eksempler på en type I decentral applikation.
  • Type II decentrale applikationer er apps, der kører på blockchain af en type I decentral applikation. Type II DApps skal udstede deres egne tokens for at belønne netværksdeltagerne. Som eksempler er Omni-protokollen en type II decentraliseret applikation såvel som de fleste smarte kontraktbaserede dapps, der køres oven på Ethereum blockchain.
  • Type III decentrale applikationer bruge en type II-protokol til at udstede de tokens, som de har brug for for deres funktion.

Forskellen mellem DApps og smarte kontrakter

Mange forveksler dapps og smarte kontrakter på grund af det faktum, at de har mange ligheder, når det kommer til funktion, men de er faktisk to separate ting.

En smart kontrakt er et stykke software, der automatisk udfører de vilkår, der er aftalt med to eller flere parter, og kun distribuerer de digitale aktiver, når alle kravene er opfyldt.

En decentral applikation udfører lignende operationer som den smarte kontrakt, men har to nøgleforskelle. En decentral applikation har ikke en grænse for antallet af deltagere, den kan have. Det andet kriterium er, at en decentral applikation ikke nødvendigvis behøver at være relateret til et økonomisk aspekt.

Fordele ved DApps

Sikkerhed er et stort problem inden for teknologi i dag. På grund af deres decentrale karakter og brug af blockchain-teknologi er DApps mere sikre.

Dette skyldes, at en hacker ikke har et centraliseret fejlpunkt, som den kan angribe. Denne type sårbarhed er blevet udnyttet før, hvilket har ført til massive databrud og enorme monetære tab. DDoS, SQL-injektion, XML-angreb, phishing, er alle typer angreb, der udnytter det eneste fejlpunkt i en app. Med dapps er dette ikke længere et problem.

Da de data, der er gemt af blockchain, kræver, at alle dens noder validerer nye transaktioner, kan en enkelt enhed ikke drage fordel af systemet og ændre dapp til eget brug.

Hacker skulle også ændre alle blokke for at skjule enhver ændring af data, der er gemt i en blockchain, så deres aktivitet ikke opdages.

I modsætning til traditionelle applikationer har dapps ikke brug for en central myndighed til at muliggøre transaktioner og foretage ændringer nødvendige for platformens funktion. DApps er helt autonome, når de først er blevet fuldstændigt lanceret. Dette gør det muligt for dapps at fungere uden begrænsninger, der er fastsat af eksterne faktorer såsom et selskab eller en regering.

En decentral applikation kan ikke udsættes for nogen form for centraliseret kontrol, hvilket betyder at de ikke kan censureres eller kontrolleres af nogen enhed

Eksempler på Dapps

Augur

Augur er en type II dapp baseret på Ethereum blockchain, der giver deltagerne mulighed for at forudsige markedet. Forudsigelserne kan konverteres til “aktier”, som efterfølgende kan købes eller sælges.

SiaCoin

Sia er en type I dapp, der bruger blockchain til at tilbyde en decentral lagringsplatform, der udnytter verdens “underudnyttede harddiskkapacitet”. Projektet bruger sin egen private blockchain.

Det er dybest set en sky- og blockchain-baseret markedsplads for datalagring. Platformen bruger de tomme harddiske og tilbyder dem som billig skyopbevaring, som kan bruges af alle.

SAFE netværk

SAFE-netværket er en type III-dapp, der fungerer som et decentraliseret lager- og kommunikationsdatacenter. SAFE, et akronym for sikker adgang for alle, bruger peer-to-peer-teknologi for at gøre det muligt for netværksbrugere at dele deres computerkraft. Dapp bruger Omni-protokollen (en type II dapp, der er baseret på Bitcoin blockchain) til at udstede “Safecoins”, der giver netværksbrugere mulighed for at købe fillagring.

Konklusion

DApps er en af ​​de mest nyttige applikationer inden for blockchain-teknologi. Da flere og flere apps kommer ind på markedet, er det kun naturligt, at der kommer flere typer med nye brugssager.

Fremhævet billede: Easy Crypto

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me