Hvad er en DAO? Forstyrrer det traditionel regeringsførelse?

hvad er en DAO? Kilde: Steemit

Hvad er en DAO?

Hvis du er lidenskabelig med kryptokurver eller deres underliggende teknologi, blockchain, er der en god chance for, at du har hørt om DAO’er.

DAO står for Decentralized Autonomous Organization, som er den mest komplekse form for smart kontrakt. Som navnet antyder, er DAO en organisation, der kører på en decentral måde, hvilket betyder, at den fungerer uden at kræve tilstedeværelsen af ​​en central part for at træffe beslutninger.

Hvordan fungerer DAO’er?

I kryptosfæren er DAO’er enheder med den rolle at følge et sæt af programmatiske regler, der er tildelt af en decentral konsensus. Faktisk betragtes Bitcoin (som en platform) bredt for at være den første fuldt DAO. DAO’er kræver indledende programmering, men når reglerne er oprettet, fungerer de autonomt og fortsætter med at tjene deres funktioner uden afbrydelse fra eksterne kilder (den sande definition af autonom).

Securityxt.com

En anden stor fordel ved DAO’er er, at de er gennemsigtige, hovedsagelig takket være deres open source-natur. DAO’er bruger tokens til at belønne specifikke aktiviteter, og da de ikke har hierarkiske strukturer, finder finansieringsprocessen sted lige fra starten.

Konsensus er et andet meget vigtigt udtryk forbundet med DAO’er. Konsensus refererer til flertallet af interessenter, der er enige om at beslutte at flytte eller trække midler ud. Kort sagt skal alle beslutninger først være enige om det store flertal af interessenter. For eksempel, selvom der findes en fejl i koden til en DAO, kan den ikke løses, før en afstemningsprocedure finder sted, og flertallet af vælgerne er enige om det.

Den største fordel ved en DAO er bestemt dens effektive måde at køre en organisation uden behov for en mellemmand og uden de tilknyttede ineffektiviteter, der følger med den. For at forstå DAO’er skal brugerne først forstå, at DAO’er ikke kan bygge produkter, skrive kode eller endda udvikle nogen form for software eller hardware.

Til denne særlige opgave kræver enhver DAO en entreprenør. Den primære måde at træffe beslutninger på i en DAO er ved hjælp af forslag. Derfor kræver DAO’er også en monetær indbetaling for at forhindre brugere i at overbelaste netværket. Som nævnt før skal alt stemmes. Det samme gælder for den kontrakt, der udnævnes via afstemning (udføres af alle tokenindehavere).

Forstyrrer DAO’er traditionel regeringsførelse?

Korte svar: Ja! Styring kan defineres som et sæt handlinger, regler og normer, og hvordan forskellige enheder interagerer med dem. Styring kan føre til et fænomen kaldet Principal-Agent Dilemma. Dette fænomen refererer til situationer, hvor en enheds beslutninger kan påvirke en anden enhed. Dette kommer med sin retfærdige andel af moralsk engagement. For at reducere virkningerne af hovedagent-dilemmaet bruger DAO’er smarte kontrakter. Kort sagt er DAO’er generelt en effektiv måde at sikre demokrati ved at bruge kryptografisk teknologi, da enhver af interessenterne stemmer for at tilføje regler, ændre eksisterende regler osv..

Historien om “DAO”

For fuldt ud at forstå begrebet DAO’er skal man også vide om “DAO,”Sandsynligvis den vigtigste begivenhed i DAO’ernes historie.

DAO, der blev lanceret i 2016 på Ethereum-netværket, var beregnet som en konsensusmekanisme til at stemme de mest relevante projekter, der skulle finansieres på Ethereum-netværket. Planen involverede deltagere, der modtog DAO-tokens og stemte, hvilke projekter der skulle finansieres eller ej, idet de brugte den såkaldte “visdom fra folkemængderne.” Kort sagt lod det folkemængderne beslutte, hvilke projekter der var investeringer værd.

Medium

Desværre havde DAO ikke en meget lang levetid, da den mislykkedes på bare et par måneder på grund af et hack. Hacket var så brutalt, at det resulterede i et betydeligt tab af midler samt et nedbrud i prisen på Ether.

Selvom hacket kun var muligt, fordi DAO-koden ikke modtog tilstrækkelig sikkerhedstest, fik Ethereum som en organisation et ganske hit, hvilket sænkede tilliden til platformen.

DAO startede som et meget lovende projekt med en vellykket crowd safe. Faktisk lykkedes det at rejse mere end $ 150 millioner. Interessant nok udtrykte brugerne selv under mængdesalget bekymring over platformens sikkerhed, hvilket fik udviklere til at overveje at tackle sårbarhederne.

Selvom holdet endte med at annoncere, at DAO faktisk er meget sikker, og ingen midler er i fare, formåede en ukendt angriber at stjæle over 3,6 millioner ETH. Angriberen benyttede sig af en såkaldt rekursiv opkaldsudnyttelse. Kort fortalt “bad angriberen” platformen om at returnere Ether-tokens flere gange, før den smarte kontrakt var i stand til at opdatere balancen.

DAO forsøgte at løse dette problem med en blød gaffel, som ikke blev godkendt af samfundet. Den anden mulighed var at udføre en hård gaffel, som ville returnere Ether, der blev taget fra DAO til deres oprindelige ejere. Holdet bag Ethereum gik med denne anden mulighed, der førte Ethereum-samfundet til at opdele i to. Efter megen debat var beslutningen om at udføre en hård gaffel i direkte sammentrækning med blockchainens grundlæggende principper. Den del af samfundet, der var uenig med den nye hårde gaffel, fortsatte med at udvikle “Ethereum Classic” -kæden.

Ustoppelig kode

Før vi slutter, er der stadig et yderligere koncept, der er forbundet med DAO’er, og det er den såkaldte “ustoppelig kode.” I betragtning af DAO’ernes grundlæggende natur er det ikke svært at forstå, at det ikke kan ændres let. Det faktum, at en person eller en enhed ikke kan ændre reglerne, er DAOs største fordel, men det kan også vise sig at være dens største svaghed. For eksempel, hvis nogen opdager en fejl i en kørende DAO, kan udviklere have svært ved at prøve at ændre koden.

Vender tilbage til DAO Hack, i teorien fulgte hacker de regler, der blev implementeret af DAO. Udviklingsteamet såvel som samfundet overvågede, hvordan angriberen langsomt dræner midler og ikke kunne gøre meget, da enhver beslutning skal stemmes.

Billedkilde: Steemit

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me