Kauppa on win-win-tilanne, kauppasota on häviötilanne

Kun Donald Trump kampanjoi Yhdysvaltain presidentin puolesta, päälause oli “Amerikka ensin”. Monet Yhdysvaltojen kauppakumppaneista ja pitkäaikaisista liittolaisista ovat eräänlaisen yhtä mieltä siitä, että jokaisella hallituksella on oikeus asettaa maa ja sen kansa etusijalle. Yksi tämän iskulauseen pääkohdista on joukkomuuton torjunta, joten se vetoaa voimakkaasti Yhdysvaltain kansalaisiin ja joissakin tapauksissa jopa yleiseen länsimaiseen kansalaiseen.

Yhdysvaltain teollisuuden positiivinen kehitys

Toinen näkökohta oli iskulause tiettyjen Yhdysvaltojen teollisuuden elpyminen. Jos haluat teollisuuden elpyvän, sinun on tehtävä siitä kilpailukykyisempi. Ehkä voit tukea sitä jonkin aikaa, kunnes se nousee taas jaloilleen. Tämä tarkoittaisi enemmän kauppoja. Jos kiinalaiset tukevat terästeollisuutta, se tarkoittaa, että maailmanlaajuisten markkinoiden ympärillä on enemmän terästä halvemmalla. Jos Yhdysvallat tekisi samoin, se merkitsisi vielä enemmän halpoja varastuksia markkinoilla. Tämä auttaisi Yhdysvaltojen terästeollisuutta ja aiheuttaisi painetta Kiinan terästeollisuudelle. Kukaan ei voi tukea teollisuutta ikuisesti, joten jonkin ajan kuluttua kiinalaiset ja Yhdysvallat sopivat olemasta tukematta tätä teollisuutta. Siihen mennessä Yhdysvaltain terästeollisuus olisi toipunut tietyssä määrin, ja teräsmarkkinat olisivat palanneet normaaliksi ilman enää tukia.

Väärä / negatiivinen tapa auttaa teollisuutta

Sen sijaan Trump on menossa toiseen suuntaan. Hän on asettanut tariffit teräkselle ja alumiinille ja uhkaa tariffeja monille muille tuotteille. Viime viikkoina olemme nähneet, että Trumpin hallinto on asettanut uudet tullit 100 miljardin dollarin arvoisille kiinalaisille tuotteille, ja se suunnittelee uutta tariffikierrosta vielä 200 miljardin dollarin kiinalaisille tuotteille. Teräs- ja alumiinitariffit ovat myös kohdanneet hieman Kiinaa ja EU: ta, mutta ne painavat paljon enemmän Meksikoon ja Kanadaan. Perjantaina Trump twiittasi hintoihin eurooppalaisille autonvalmistajille.

Tietysti kaikki tullit kuuluvat Amerikan liittolaisille ja kauppakumppaneille. Ne eivät putoa Yhdysvaltoihin kohdistuviin vihamielisiin maihin, kuten öljyn rikkaisiin Persianlahden maihin. Unohdetaan kuitenkin näiden tariffien taustalla olevat poliittiset aikomukset ja keskitymme vain niiden taloudellisiin vaikutuksiin, joita niillä on, erityisesti Yhdysvaltain kuluttajiin.

Mihin tämä johtaa?

Aloittelijoille tariffit ovat päinvastaista enemmän kauppaa, ne tarkoittavat vähemmän kauppoja. Jos Yhdysvallat asettaa tullit muille maille, se tarkoittaa, että se sulkee omat satamansa. Jos suljet omat satamasi, ensimmäinen vaikutus koskee kotimaisia ​​tuottajia, joiden on tarkoitus viedä vientiä. Et voi lisätä vientiä, jos suljet satamasi. Jos asetat tariffeja ulkomaisille tavaroille, ulkomaiset maat asettavat tuotteillesi tariffit. Kiinalaiset ja EU kostavat jo nyt, kun 50 miljardin dollarin arvosta yhdysvaltalaisia ​​tavaroita kohdennetaan tulleihin, jotka todennäköisesti kasvavat. EU on asettanut tullit Yhdysvaltain tavaroille noin 3 miljardin dollarin arvosta ja todennäköisesti lisää tulleja ja tuotevalikoimaa, kun Trumpin hallinto asettaa tullit eurooppalaisille, erityisesti saksalaisille, autonvalmistajille. Mitä tämä tarkoittaa? Vähemmän kansainvälisiä kauppoja.

Jotkut teollisuudenalat Kiinassa, Euroopassa tai Kanadassa kärsivät varmasti, mutta myös muut teollisuudenalat, joihin muu maailma ja muu maailma kohdistavat, on suurempi kuin Yhdysvallat. EU ja Kiina kohdistavat tiettyjä tuotteita osumaan Trumpin äänestyspohjalle, mikä saattaa vaikuttaa marraskuun puolivälin vaaleihin. Emme voi jättää politiikkaa pois, vaikka haluamme, koska he ovat kaiken takana, eikö niin?

Mutta ennen kaikkea kauppasotaan kehittyvät tullit vahingoittavat enimmäkseen tavallisia amerikkalaisia. Yhdysvaltain kuluttajan on maksettava enemmän tavaroista, jos Trump sulkee Amerikan satamat. Tuontitavarat ovat kalliimpia ja jopa Yhdysvalloissa tuotetut tavarat, kuten autot, kodinkoneet ja jopa suihkukoneet ja alukset, jotka tuotetaan Yhdysvalloissa Yhdysvaltain armeijalle, ovat kalliimpia. Joten menee Trumpin argumentti teräksen ja alumiinin tariffeista kansallisen turvallisuuden perusteella. Pohjimmiltaan joillakin Yhdysvaltojen teollisuudenaloilla, jotka ovat olleet lobbausta Trumpin kanssa, on lupa ja ne tuottavat hyviä voittoja lyhyellä aikavälillä. Tavallinen Yhdysvaltain kansalainen on köyhempi, koska hänen on maksettava enemmän tuotteista, jotka tuodaan maahan ja tuotetaan maassa.

Mutta se ei ole kaikki. Me, tavalliset ihmiset, voisimme elää sen kanssa, koska olemme tottuneet eliitin niin ahmaan politiikkaan ja talouteen. Suurin murhaa huutava ongelma on mielestäni maailmantalous. Emme ole vielä jättäneet taaksepäin vuosikymmenien pahinta talouskriisiä, jonka vuonna 2008 herätti finanssikriisi, joka kyllä ​​hauskasti alkoi Yhdysvalloissa ja levisi muualla maailmassa. Italia ja Kreikka kärsivät edelleen taloudellisista seurauksista.

Entä jos tämä kauppahäiriö tuo jälleen maailmantalouden hidastumisen, joka johtaa toiseen talouskriisiin? Muista, että mitään merkittävää ei tapahtunut vuonna 2008, yksi suuri pankki (Lehman Brothers) meni konkurssiin ja muuttui pian sekasortoksi. Sijoittajat ovat kuin peloissaan olevat kyyhkyset, jos riskejä on, ne varastoivat rahat patjojensa alle. Näin tapahtui vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen. Sijoittajat ja yritykset lopettivat sijoittamisen pelon takia, liiketoiminta keskeytyi ja paljon työntekijöitä lomautettiin. Entä jos se toistuu? Merkit eivät ole hyviä. Vielä yksi talouskriisi olisi paljon pahempi kuin edellinen ja se olisi yhtä huono myös amerikkalaisille, eurooppalaisille, kanadalaisille ja tietysti kiinalaisille, kun taas jotkut hyvin harkitut tariffit olisivat kohtuullisia, erityisesti kiinalaiselle teräkselle, koska sitä tuetaan. Kauppasota olisi kuitenkin kauhea kaikille, mikä tekee siitä häviötilanteen kaikille osapuolille.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me